Deelnemers aan de beweegkuur Sportief Capelle* worden veelal doorverwezen door hun huisarts. Maar ook andere professionals spelen een belangrijke rol tijdens deze doorverwijzing; namelijk de praktijkondersteuners die werkzaam zijn in de huisartsenpraktijk. Zij zien veel mensen die gebruik maken van de zogeheten ketenzorg. Hieronder vallen mensen die bijvoorbeeld behandeld worden voor diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en COPD. Die komen structureel één of meerdere keren per jaar naar de praktijk voor controles bij de praktijkondersteuner.
Zodoende kunnen praktijkondersteuners de patiënten wijzen op deelname aan de beweegkuur.
Eén van de praktijkondersteuners die mensen enthousiast maakt voor de beweegkuur, is Annelies Zuidema. Zij is werkzaam in huisartsenpraktijk Rozenburcht.
“Tijdens mijn consult met de mensen in de praktijk controleer ik o.a. de laboratoriumuitslagen, het medicatiegebruik en de leefstijl en wordt samen met de mensen gekeken wat zij aan hun leefstijl zouden kunnen veranderen.
Ik maak dan ook de inschatting of iemand baat zou kunnen hebben bij een programma zoals de beweegkuur. Bijvoorbeeld omdat iemand weinig beweegt, ongezond eet of veel stress ervaart. Aan deze aspecten wordt door verschillende disciplines in de beweegkuur van Sportief Capelle gewerkt.”
Annelies begint met het aanbieden van een folder over de beweegkuur. “Mensen kunnen dan in alle rust thuis lezen wat het project inhoudt en of ze gemotiveerd zijn om hieraan deel te nemen. Ze kunnen mij terugbellen of we hebben het erover tijdens een volgend bezoek. Het pluspunt van de beweegkuur is o.a. dat mensen die nog niet de discipline hebben om dingen alleen te doen -bijvoorbeeld sporten- ondersteund en gemotiveerd worden door professionals en mede-deelnemers.”
Huisartsenpraktijk Rozenburcht heeft op deze manier al meerdere patiënten doorgewezen naar de beweegkuur. Mensen die individueel op weg zijn naar een gezondere leefstijl en daarnaast vooral ook plezier hebben in het sámen meer bewegen en geïnformeerd worden over een gezond eetpatroon.
#GetFit #StayFit
*De beweegkuur (GLI) een doorlopend project dat mensen met overgewicht ondersteunt in gedragsverandering op de leefstijl. Het gaat om mensen met een inactieve leefstijl, die gemotiveerd zijn om hun gedrag te veranderen. Elke deelnemer krijgt twee jaar lang ondersteuning om toe te werken naar een gezondere leefstijl. De beweegkuur wordt vergoed vanuit basisverzekering. In Nederland is Sportief Capelle één van de eerste sportbedrijven die een centrale rol inneemt bij het implementeren van de beweegkuur.