“Ik herken ontzettend veel.”
De beweegreden van Donald Malestein om diëtist te worden, is in eerste instantie een heel persoonlijke; Donald is wat je noemt een ervaringsdeskundige. In zijn jeugd had hij zelf te maken met obesitas, het aangaan van een crashdieet, anorexia en extreem veel sporten. “Het was niet fijn, maar mijn eetstoornissen hebben me gemaakt tot wie ik nu ben.” Een gesprek met Donald, als diëtist betrokken bij de beweegkuur Sportief Capelle.
“Ik herken ontzettend veel”
“Ik ben werkzaam bij diëtistenpraktijk Schreuder-Stokdijk. Deze praktijk ondersteunt deelnemers aan de beweegkuur. We voeren met iedereen een intakegesprek en ik begeleid ook de groepsbijeenkomsten. Ik heb een enorme passie voor de doelgroep” verduidelijkt Donald. “Ik herken ontzettend veel.”
“Als kind ben ik veel bij Wendy, de eigenaresse van de praktijk, geweest. Van te veel, ging ik naar veel te weinig lichaamsgewicht. Zij heeft me geholpen om gezond te gaan eten en leven. Omdat ik die moeilijke weg zelf heb doorlopen, kan ik mijn ervaringen meenemen in de begeleiding van mensen. Ik heb bijvoorbeeld zelf ervaren dat gezond eten ook best goedkoop kan. Dat soort dingen bespreek ik met de deelnemers als daar behoefte aan is.”
Gezonde leefstijl veel omvangrijker dan alleen gezond eetpatroon.
Wat Donald betreft is een gezonde leefstijl veel omvangrijker dan alleen een gezond eetpatroon. “Er komt zoveel meer bij kijken. Neem bijvoorbeeld je slaapritme. Als je een structureel slaaptekort hebt, krijg je meer zin in suiker en vet; je zogenoemde snacktrek wordt groter. Alle deelgebieden, zoals ook de mate van stress die iemand ervaart, en ook het gebruik van alcohol, sigaretten, de mate van motivatie en voldoende bewegen hebben effect op elkaar. Mensen die genoeg bewegen reguleren hun hongergevoel veel beter, en slapen over het algemeen goed. Dat heeft allemaal ook weer gevolgen voor het verliezen van gewicht. Alles heeft invloed op elkaar.”
Gezondheid is iets subjectiefs
Donald begint zijn 1-op-1 advies aan mensen die meedoen aan de beweegkuur altijd met het onderzoeken op welk gebied er gestart gaan worden. Uiteraard in overleg met de deelnemer zelf. “Soms is met iets stoppen geen reële start. Op papier zijn adviezen misschien goed, maar als het geen haalbare kaart is voor iemand, heeft het weinig zin. Vaak zijn kleine stapjes al een heel mooi begin. Gezondheid is iets subjectiefs. Toen ik zelf bijvoorbeeld nog anorexia had, was het misschien een hele goede tip om een stuk pizza te eten. Voor iemand anders kan dit advies waardeloos zijn. Adviezen zijn minder zwart-wit dan veel mensen denken.”
“Daarnaast moet het leven wel een beetje leuk blijven” lacht Donald. “En tergelijkertijd; bepaalde voedingsmiddelen hebben het effect van verslaving. Mensen die bijvoorbeeld beter geen chocolade kunnen eten omdat ze daarmee niet kunnen stoppen als ze eenmaal begonnen zijn, kunnen kijken naar een alternatief. Iets dat wel vol te houden is. Want wat heb je aan een verandering die kortdurend is? Blijvende gedagsverandering is het allerbelangrijkst.”
Tijdens de tweejarige beweegkuur kunnen deelnemers regelmatig naar groepsbijeenkomsten. “Elke bijeenkomst heeft een bepaald thema” vertelt Donald. “Hoe een supermarkt bijvoorbeeld zijn etenswaar aanbiedt en wat hierbij de valkuilen kunnen zijn, het type eter dat je bent, motivatie en wat gezonde voeding nou eigenlijk is. Eten is zo’n belangrijk onderdeel van ons leven, daar valt genoeg over te vertellen.”
Net als een sneeuwpop
Donald sluit af met: “De diëtiste is ooit mijn redding geweest. Ik heb daarna zoveel theoretische kennis opgedaan die ik allemaal kan combineren met mijn praktische ervaring. Ik deel dat graag met de mensen die zich aanmelden voor de beweegkuur. Samen met hen het gesprek aangaan en het verschil ontdekken tussen: weten en doen. De opbouw is net als het maken van een sneeupop. Het eerste stukje is het moeilijkst. Als je eenmaal een balletje hebt, gaat het uitrollen ervan een stak gemakkelijker. Dat wil ik de deelnemers aan de beweegkuur zelf laten ervaren, zoals ik dat ooit zelf heb moeten leren.
#GetFit #StayFit