Wie op een donderdagochtend langs de achterkant van sportcomplex Aquapelle loopt, kan daar twee wagens van de brandweer zien staan. Die maken wel even indruk! “Wat zou er aan de hand zijn? Iets ergs?”, hoor je voorbijgangers dan zeggen. Nee, gelukkig is er niets ergs aan de hand. De brandweer is in Aquapelle om te oefenen!
Optreden bij te water geraakte personen, dieren of voertuigen
Binnen de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond zijn er drie duikteams actief. Een van deze duikteams is gestationeerd aan de kazerne Slotlaan in Capelle aan den IJssel. De Veiligheidsregio heeft ervoor gekozen om naast de basis brandweertaak elke kazerne een speciale taak te geven. Het specialisme van kazerne Slotlaan is optreden bij te water geraakte personen, dieren of voertuigen. Iedere donderdag oefent de dienstdoende ploeg in het zwembad.
Oefenen van twee onderdelen
Dennis Simon, de wachtcommandant van de B-ploeg, legt uit wat er geoefend wordt: “We oefenen in het zwembad twee specifieke onderdelen. Enerzijds wordt de zwemconditie en zwemtechniek van de brandweermensen getraind. Hierbij wordt ook geoefend met ademhalingstechnieken”.
“Daarnaast trainen we duikspecifieke onderdelen. Voor deze training is het nodig dat de duikploegleider kan zien hoe de oefeningen worden uitgevoerd in verband met de veiligheid van de duiker. Hieronder valt bijvoorbeeld de noodprocedure waarbij de duiker het masker onder water afzet. Het water van de Maas en de IJssel is troebel en donker, dus daar kan de duikploegleider niet zien wat de duiker onder water allemaal uitvoert. In het heldere water van het zwembad kan dat wel gezien worden. De duiker wordt geblindeerd, voor hem is het dus redelijk echt.”
Procedures
De brandweer oefent de procedures die gevolgd moeten worden als iemand in het water komt te liggen. De duikploegleider geeft leiding aan de duikers. Hij of zij bepaalt ter plaatse welke duikers in het duikpak gaan en welke op de kant blijven. Hij bepaalt bij een waterongeval ook wat het inzetvak is. Daarbij moet hij letten op de stroming van het water. Eén duiker gaat het water in en een reserveduiker zit aan de kant om in te grijpen als er iets misgaat. Het duikteam werkt dan met verschillende zoekmethodes om zo snel mogelijk het slachtoffer te vinden.
Opleiding tot duiker
Je wordt niet zomaar duiker. De opleiding is vrij pittig. Naast fysieke eisen is er ook een psychologische test. ”Je moet om kunnen gaan met vervelende dingen: het water is ijskoud, je werkt in het volledige duister op de tast en je bent afhankelijk van de lucht in je duiktoestel. We oefenen deze situaties ook veel in het buitenwater”, vertelt Dennis.
Na deze uitleg gaat speciaal voor ons een duiker het water in. Eerst het pak aan, mét het masker op. In dit masker zit communicatietechniek: je kunt horen wat de seinmeester aan de kant zegt en terugpraten. De seinmeester gebruikt een hoofdtelefoon. Die is goed geluidsdicht; de seinmeester kan zich zo optimaal concentreren. Hij houdt de duiker daarnaast ook goed aan de lijn: mocht de techniek uitvallen, dan is er nog contact met de duiker door middel van lijnsignalen!
Dertig duiken per jaar
Om de vaardigheden als duiker te onderhouden, moet je per jaar dertig duiken van tenminste een kwartier maken. In het volledige pak. De duiker blijft helemaal droog in dit pak: hoofd, handen, en hoofd zijn beschermd. De kleding beschermt de duiker volledig. Dat is nodig omdat aan de oppervlakte van het water en op de bodem de meeste vervuiling zit. Hier doet de duiker zijn inzet en deze vervuiling wil je niet op je huid.
Altijd twee wagens mee om paraat te zijn
De brandweer komt altijd met twee wagens naar de oefensessie in Aquapelle. Eén wagen is om uit te rukken voor brand of ongevallen de andere bevat alle materialen om drenkelingen uit het water te halen. Het korps is altijd paraat: mocht er tijdens het oefenen een noodmelding uit Capelle komen, dan rukt de ploeg meteen uit.
Veilig gevoel!