Overlast eikenprocessierups

09-07-2020
 
In de omgeving van de sportvelden kun je de eikenprocessierups tegenkomen op de stammen en takken van de eikenbomen. De haren van deze rupsen kunnen irritaties veroorzaken van de huid en aan de slijmvliezen van neus, keel en luchtwegen. Voorkom klachten en laat de rupsen met rust. Vermijd het contact met nesten en spinsel.
 

Goede voorzorgsmaatregelen zijn;

  • bedek hals, armen en benen;
  • ga niet op de grond zitten. 

Heb je toch last? 

Bijvoorbeeld kleine, rode jeukende bultjes, dan kun je het best:
  • overvloedig afspoelen met water
  • niet krabben of wrijven
  • de dokter raadplegen
  • doorgeven aan de vereniging waar u de overlast hebt waar genomen.

Hang nestkasten op

Een andere en vriendelijke tip is het ophangen van nestkasten voor mezen. Reden voor het plaatsen van de nestkasten is het bevorderen van het vogelbestand, met name de mezenpopulatie. Van deze vogels is bekend dat zij de jonge eikenprocessierupsen graag op de menukaart hebben staan.
 
Sportparken met eikenbomen op of om het terrein willen we daarom graag voorzien van nestkasten. Het uitroeien van de eikenprocessierups is een illusie en daarom ook niet ons doel. Wel willen we de overlast proberen te voorkomen door de omstandigheden van hun natuurlijke vijand te verbeteren.
 

Nestkast instructies

Ophanghoogte 2 – 3 meter. Bevestiging op (noord- of zuid-) oostzijde in bomen, tegen schuttingen, muren en gebouwen. Liefst met wat beschutting in de buurt om rustig te kunnen aanvliegen. Meerdere nestkasten minimaal 10 meter uit elkaar hangen, omdat mezen geen gelijksoortige indringers in hun territorium dulden. Jaarlijks vóór of na het broedseizoen schoonborstelen. Nestkasten jaarrond laten hangen. De nestkasten worden ’s winters als slaapplaats gebruikt door insecten.