De spierkrachtchallenge is begonnen!

20-01-2020
Vrijdag 17 januari jl. is dan eindelijk dè challenge voor ouderen van start gegaan. Deze dag én het project werd geopend door wethouder sport Harriët Westerdijk. Vol trots legde zij uit hoe belangrijk het is om samen in beweging te komen en te werken aan de spierkracht. Ook benadrukte de wethouder het belang van elkaar ontmoeten en dat ‘samen’ altijd de beste manier is om een doel te bereiken.
 
De spierkrachtchallenge is een nieuwe activiteit van Sportief Capelle , gericht op het verbeteren van spierkracht, die 60+ ers in Capelle aan den IJssel moet gaan aanzetten zichzelf uit te dagen en 12 weken hard aan de slag te gaan. Maar liefst ruim 80 enthousiaste deelnemers hadden zich aangemeld! Zij werden verdeeld in vier groepen, over twee locaties (Schenkel/Schollevaar), onder begeleiding van twee enthousiaste beweegcoaches. Vrijdag was de start en vond een 0-meting plaats; een hoop testen en checken en elkaar een beetje leren kennen. Alles onder het genot van een bak koffie en goede gesprekken.
 
Het woord ‘challenge’ deed zijn naam volop eer aan toen een aantal deelnemers -allen woonachtig op dezelfde galerij-  elkaar uitdaagden, waarbij ook veel grappen over en weer werden gemaakt om de ander maar vooral op achterstand te zetten. Beweegcoach Roeland greep deze gelegenheid aan om de groep in Schenkel ertoe aan te zetten om in ieder geval een beter resultaat te gaan neerzetten dan de groep in Schollevaar. Dit belooft een echte challenge te worden!
 

Versterken door bewegen

De nieuwe activiteit maakt onderdeel uit van het project Versterken door Bewegen. Voor lang niet iedereen is sporten en bewegen even vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld wanneer je een chronische ziekte hebt zoals diabetes, Parkinson of een hartaandoening. Of wanneer je niet meer zo mobiel bent als vroeger. Sportief Capelle vindt dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om te sporten en bewegen. Voor iedereen die daarbij een extra steuntje nodig heeft, zijn zij gestart met het project Versterken door Bewegen. Ook voor ouderen is bewegen erg belangrijk. Het houdt
je langer fit en gezond. Het remt de ontwikkeling van chronische ziekten als dementie. Verder geeft sporten en bewegen een goed gevoel en is het een leuke manier om mensen te ontmoeten. De kern van Versterken door Bewegen is persoonlijke aandacht en maatwerk.
 

Spierkrachtchallenge

Aan senioren wordt aangeraden om naast bewegen ook spier- en botversterkende oefeningen te doen. De Commissie Beweegrichtlijnen heeft geconcludeerd dat 150 minuten per week matig intensief bewegen het risico op fracturen bij ouderen vermindert en dat krachttraining de loopsnelheid en spierkracht verbetert. Daarbij lijkt voldoende beweging samen te hangen met een lager risico op lichamelijke beperkingen en cognitieve achteruitgang, dementie en Alzheimer.
 
Hiertoe heeft Sportief Capelle enige tijd geleden de ‘beweegwaaier’ gemaakt, een overzichtelijk boekje met hierin oefeningen voor 60+ ers. Op de 12 vrijdagochtenden dat de challenge plaatsvindt leren de deelnemers diverse oefeningen die het lichaam meer kracht geven. Op verschillende momenten wordt de vooruitgang gemeten en de deelnemers krijgen wekelijks ‘’huiswerk’’ mee, zodat ze oefeningen thuis ook uitvoeren. Met de ‘beweegwaaier’ en de filmpjes, die binnenkort verschijnen op het Youtube-kanaal van Sportief Capelle kunnen zij hiermee aan de slag!