Zoekresultaat

Helpt bewegen tegen diabetes?

Helpt bewegen tegen diabetes?

In Nederland hebben maar liefst één miljoen mensen diabetes. Suikerziekte is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Slechts 80% van hen weet dit. Dit betekent dat zo’n 200.000 mensen rondlopen met diabetes zonder dit te weten. En diabetes groeit, harder dan wij tot nu toe dachten. Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag, een dag om aandacht te vragen voor goede zorg en preventie van diabetes.

Op dit moment is sprake van een epidemie van dit type 2, wereldwijd. Hiervoor zijn een aantal oorzaken aan te wijzen. Vergrijzing betekent een toename van het aantal mensen met type 2 diabetes mellitus. Maar de sterkste toename wordt niet gezien bij de oudere mensen, maar juist bij relatief jongere mensen. We zien hier een duidelijke relatie met overgewicht, te weinig bewegen, en verkeerd eten (weinig vezels, veel toegevoegde suikers, veel dierlijke producten).


De sterk veranderde leefstijl in de laatste vijftig jaar, met steeds minder bewegen en minder zware lichamelijke arbeid leidt tot een gemiddeld steeds zwaardere volwassen bevolking in Nederland. Voeding en gestructureerd bewegen zijn oplossingen om erger te voorkomen.


Daarom is Sportief Capelle al een aantal jaren actief om vooral wandelen als beweegvorm voor deze doelgroep aan te bieden. Wandelen is laagdrempelig en zorgt bij minimaal 20 minuten al dat je vet gaat verbranden. Wandelen is gemakkelijk op te nemen in het ritme van de dag, door tussen de middag te wandelen op het werk of vaker de boodschappen te halen door middel van een wandeling bijvoorbeeld. Daarnaast beschikt Capelle aan den IJssel over veel landelijk groen waar het fijn is om door heen te wandelen.


Sportief Capelle heeft twee wandelgroepen gestart met als doel mee te doen aan de Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. Dit in samenwerking met het IJssellandziekenhuis. Wandelen blijkt voor deze mensen het beste medicijn.


Thea Jansen is  71 jaar en één van de deelnemers. Zij heeft sinds 2008 diabetes en kreeg van de internist medicijnen voorgeschreven. Afgelopen jaar vertelde de internist haar dat ze insuline moest gaan spuiten. Thea vertelt: ‘’Aan de internist heb ik toen gevraagd of ik mocht  proberen mijn eetgewoonten aan te passen en meer te gaan bewegen om mijn bloedsuiker omlaag te krijgen. Dat mocht en bij de volgende controle was ik 13 kg kwijt! En mijn bloedsuiker was zo ver gedaald dat ik zelfs met de medicijnen kon gaan stoppen! Dat was geweldig!”. Thea begon in april als deelnemer aan de Challenge en wandelt nog steeds.


U kunt deze eerste stap ook nemen door (meer) te gaan bewegen!


De wandelgroepen zijn op maandag, woensdag en vrijdag. Komt u mee wandelen bij een van onze wandelgroepen? Want bewegen loont! 

 

Wandelgroepen, locaties en tijden:

Maandag:       om 10.30 u vanaf Schinkelhove (Schenkel) en om 19.00 u vanaf het IJsselland Ziekenhuis (Schenkel)

Woensdag:     om 19.00 u vanaf Gezondheidscentrum Asklepion ('s Gravenland)

Vrijdag:         om 9.15 u vanaf Wijkcentrum Schollevaar

Het is fijn voor ons als u zich vooraf bij ons aanmeldt, maar dit is niet verplicht. U kunt ook spontaan aansluiten. 

Meer info via SportiefCapelle.nl 010-258 87 87